Att leva enklare

I många år har jag i bakhuvudet haft en längtan om ett enklare liv. Samhället idag känneteckas av att allt ska gå så fort. Smidigt. Utan onödig ansträngning. Allt ska bara finnas och fungera.

Men när krisen nu står för dörren och elen till och med hotas att stängas av så kan jag inte undgå att tänka att vi kanske bör fundera på ett annat liv.

Som liten var det bästa jag visste när det blev strömavbrott. Den kompakta tystnaden som uppstår när alla ljud som vi inte ens tänker på längre, försvinner. Stearinljus tänds, man samlas runt bordet. Allt saktas ner. Jag vet att det var för korta stunder och att ett helt liv så inte kan jämföras. Såklart förstår jag det.

Men känslan. Den längtar jag efter även som vuxen. Att stänga av det konstanta bruset av allt som gör att mina egna tankar inte får någon plats.

Jag är med i många grupper på facebook. De flesta med inriktning att leva enklare. Minimalism. Downshifta. Bygga tiny houses och leva helt off grid. Det är något med det som jag alltid älskat och dragits till. Iallafall tanken på det.

Jag har läst flera artiklar den sista tiden som handlar om människor som bor i gamla torp utan vare sig el eller rinnande vatten. Människor som vägrar att följa med i det moderna häktiska levnadssättet. Det är både imponerande och inspirerande. (Läs nedan)

https://www.land.se/landkoll/linda-marie-lever-ett-bra-liv-utan-el-och-indraget-vatten/

Hade vi inte haft barn så tror jag att jag hade kunnat leva så jag också. Och när storbarnen är i skolan så stänger jag av så gott jag kan. Levande ljus istället för lampor. Tv:n är avstängd och jag sitter inte längre med telefonen i ett krampaktigt grepp.

Små små steg på vägen. Och någon gång i framtiden hoppas jag få bo i den där lilla röda stugan, med vedspis och bakugn. Där kakelugnen inte rivits ut och små röda uthus rymmer både vedbod och hönor.

En tanke på “Att leva enklare”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s