Vad vill du bli när du blir stor?

När jag var liten drömde jag om att bli skådespelerska. Jag kollade samma film om och om igen och lärde mig alla repliker med exakt rätt tonläge och uttal. Fantiserade om hur jag själv stod framför kameran, levde mig in i känslan av att spela en roll. När jag blev lite äldre och började läsa mycket var drömmen stället att bli författare. Jag har flera ”romaner” sparade. Skrivna för hand och omslaget har jag ritat själv. Det är tydligt när jag läser dem nu hur inspirerad jag var av det jag då läste. Tvillingarna, Kitty och Vi Fem. Hur jag jobbade med gestaltning av både karaktärer och miljö.

På högstadiet praoade jag en vecka på en morgontidning i stan och fick till och med skriva ett eget reportage eller artikel. När jag sedan skulle söka gymnasielinje var mitt första val Media i Skövde. Jag ville bli journalist. Och jag kom in! Men min låga självkänsla stoppade mig, min rädsla för att börja en skola i en annan stad, med människor jag inte kände, gjorde att jag gick en linje jag hade noll intresse för. Det gjorde att jag plågade mig igenom tre års studier med mediokra betyg som resultat.

Men de där drömmarna, de finns kvar. Att få vara kreativ. Skriva. Fotografera. Utvecklas och bli bättre. Det låter ju bara så hopplöst pretentiöst. Att vilja skapa någonting. Men det lämnar en stor frustration. Att inte få utlopp för det där som finns på insidan. När tiden inte finns för ens egna intressen. För vardagen äter upp allting. Med små barn och två arbetande vuxna som alla slåss för att få sin del av den lilla lilla tid som blir över efter alla måsten.

Just nu drömmer jag om att i framtiden få arbeta för mig själv och vara min egen chef. Har tankar på att försöka tenta av en gammal kurs i bokföring jag aldrig klarade när jag läste till Butikschef för 8 år sedan. Kanske läsa lite företagande. Ta små steg mot den där drömmen som aldrig tycks slockna.

Vad drömde ni om när ni var små? Fler som drömmer om att driva eget företag? Och vad vill ni i så fall göra?

En tanke på “Vad vill du bli när du blir stor?”

 1. Jag drömde om att bli författare så långt tillbaka som jag kan minnas. Har skrivit jämt. Det är min passion, att hitta på och skapa och underhålla. Jag kom också in på Medieprogrammet 27 mil från där jag bodde och jag tog steget och flyttade. Men jag hoppade av efter ett år, för jag var en ung dam som brottades med depression och orken fanns inte där. Medieprogrammet innehöll trots allt mest vanliga gamla skolämnen 🙂
  Senare gick jag Journalistlinjen på folkhögskola. Upptäckte rätt snart att journalistiskt arbete innehåller väldigt lite skrivande. Det mesta är kontakt med andra människor, research, lyssnande.
  Sen har jag haft egen firma, har frilansat som bloggare, skribent och krönikör. Jag har haft ena foten in i underhållningsbranschen. Har varit på möte med bokförläggare (och det efter jag blev kristen, men jag kände mig inte redo alls).

  Jag kan känna frustrationen att jag inte kan ägna dygnet runt i en vecka åt att sjunka in i kreativt arbete. Jag har behovet, längtan och skaparglädjen inom mig men det kan jag inte ha fokus på som det ser ut nu.

  Men Gud har har verkligen hjälpt mig när det kommer till att komma till ro med vardagens oromantiska moment. Han ger mig kraft att kämpa vidare, för jag tycker verkligen att vardagen är en kamp. Han är med mig, uppmuntrar, påminner mig när jag glömmer och ger mig visshet om att inget gott går förlorat när man lägger sina egna behov åt sidan för att ta hand om andra, ens egna familj inräknat.

  Men det är en kamp, nåt annat säger jag inte, och vissa dagar… :pPpP denna dag har tex varit ganska prövande, det är därför jag sitter här 01:30 vilket är helt idiotiskt och jag kommer få betala för detta snedval i morgon.
  Men vad jag drömmer om nu… jag drömmer om att leva i linje med Guds vilja. Det låter ju om något pretentiöst, men det är vad jag vill. Jag vill landa ännu mer i honom, bli ledd och ta lärdom av honom, och sluta kämpa emot så mycket och sluta ägna så mycket tid åt tomma distraktioner.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s