Så blev jag fri från självhat

Ända sedan väldigt ung ålder har jag lidit av dålig självkänsla. Jag började skolan ett år tidigare än mina klasskompisar och har alltså varit yngre än de andra. Kunskapsmässigt gjorde det ingen skillnad, jag har alltid haft ett rätt bra läshuvud. Men att jag var yngre OCH en ganska kort och liten tjej har jag känt varit till min nackdel många gånger.

Jag vet inte om det bara satt i mitt huvud men jag hade alltid känslan av att inte nå upp till de andras nivå. Känslan av att vara mindre (och också mindre viktig) gjorde att jag var osäker på mig själv. Jag har alltid varit lilla Natalie, vars åsikter inte räknats. I alla fall har jag alltid trott det.

Att med denna dåliga självbild sedan leva ett liv med mycket fest, alkohol och allt vad det för med sig, gjorde inte saken bättre. För varje gång jag gjorde bort mig sjönk jag lägre i mina egna ögon. Jag sökte förtvivlat bekräftelse hos andra människor, trodde att det var vad andra tyckte om mig som räknades. Andras bild av mig blev min egen. Och tvärtom. Min egen bild av mig själv blev till slut vad andra såg. Runt, runt i en enda mörk gegga. Jag tappade all självrespekt och lät mig trampas på och utnyttjas.

kors

När jag sedan blev frälst och läste min Bibel gjorde jag en fantastisk upptäckt: det var inte vad andra tyckte om mig som avgjorde mitt värde. Det var inte ens vad jag SJÄLV tyckte om mig som var viktigt. Den som satte mitt värde var Gud. Han skapade mig, han kände mig redan i magen. Han har följt mig hela vägen, längtat efter att jag ska ta hans hand, och lita på Honom. Han förlät mig alla mina felsteg, tvättade mig ren från all den smuts jag dragit på mig genom åren och gjorde mig ny.

Hos Gud är jag trygg och oavsett vad jag själv eller andra tycker om mig älskar Han mig. I det kan jag vila och finna tröst.

”33 Vem kan anklaga Guds utvalda? Gud är den som frikänner. 34 Vem är den som fördömer? Kristus Jesus är den som har dött, ja, än mer, den som har blivit uppväckt och som sitter på Guds högra sida och ber för oss. 35 Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller hunger, nakenhet, fara eller svärd? 36 Det står ju skrivet: För din skull dödas vi hela dagen, vi räknas som slaktfår. 37 Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. 38 Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter, 39 höjd eller djup eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.” (Rom 8:33-39)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s