Vi måste sluta döma andra

Jag är med i en offentlig facebook-grupp som rör saker i och runt Alingsås. För ett par dagar sen var det en kvinna som postat ett inlägg som gjorde mig så ledsen och arg. Det gick ut på att hon dagen innan varit i en lekpark där en annan mamma med sina två barn vistades. Inlägget var riktat till den andra mamman (utan namn dock) och handlade om hur hon skällt på sin son för olika saker. Att det var synd om de barnen som hade en mamma som hon, att hon ångrade att hon inte konfronterat henne och talat om för henne att hon ska vara glad att hon har barn och att barn inte är en rättighet. Ungefär så. 

Få saker gör mig så upprörd som detta. Det finns en trend nu som går ut på att skamma och trycka ner andra föräldrar, speciellt mammor. Hur man än gör, så är det fel, och det ska man minsann få nedtryckt i halsen av någon som anser sig bättre. 

Detta kan i värsta fall vara ett livsfarligt beteende, och jag fick inlägget borttaget, tack och lov. Jag ska berätta varför:

Jag har i perioder lidit av depressioner, speciellt när barnen varit små. Detta är en sjukdom som det fram tills nu knappt talats om, den är oerhört stigmatiserad och många går utan diagnos. Lider i tysthet. Människor dör av den. Många människor varje år tar sitt liv till följd av sjukdomar som denna. 

Iallafall, jag har i och med detta varit i kontakt med många som varit i samma situation och det som nästan alla lider mest av är att man känner sig totalt värdelös som mamma. Oavsett om man sökt hjälp eller inte. Skammen att man inte klarar vara pedagogisk eller vissa dagar ens ta sig ut och leka är oerhört plågsam. 

Vi vet i de flesta fall väldigt lite om hur andra mår, och att då döma någons föräldraskap baserat på en timma i en lekpark är idiotiskt. Den mamman kanske för första gången på länge orkat ta sig ut med barnen. Vi vet inte. 

Säg nu att hon lidit av någon typ av depression, känt sig värdelös, trött ända in i själen, ovärdig sina barn. Säg att hon fått se detta inlägg, där hon offentligt skammas i sin mammaroll på en stor sida på facebook. Jag kan garantera att för många i den situationen kan det varit sista droppen. Som gjort att de inte orkat leva längre. Eller stuckit från sin familj. 

Så, innan ni skakar på huvudet, suckar eller himlar med ögonen åt barn som går bananas på Ica, åt föräldrar som ni inte tycker gör det de ska i en situation. Tänk då en extra gång att ni inte vet personens historia. Ni vet inte hur dagen varit fram tills dess. 

Tänk på att det kan räcka med en ogillande blick för att kasta någon över kanten. Lika mycket som det kan räcka med ett förstående leende för att hålla någon kvar. Vi måste bli snällare mot varandra, hjälpa varandra. Vi lever i en, många gånger, kall värld där vi endast värderas i hur lönsamma och effektiva vi är. Så, privat kan vi väl i alla fall behandla varandra som medmänniskor. 

”Before you start pointing fingers, make sure your hands are clean.” Bob Marley

En tanke på “Vi måste sluta döma andra”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s